Nieuwsbrief – Mazelen, parvovirus B19 en meldingsplichtige ziekten 

Beste CLB-directie, 

Beste coördinator infectieziekten, 

Beste VWVJ-lid, 

In deze nieuwsbrief wordt een kleine aanpassing aan de richtlijn mazelen toegelicht. Ook de epidemie van parvovirus B19 en de aanvulling van het draaiboek infectieziekten met parvovirus B19 komt aan bod. Tot slot is er ook een aanpassing van de lijst meldingsplichtige infectieziekten. 

Mazelen

Departement Zorg heeft de richtlijn rond mazelen aangepast met betrekking tot het weren van onvolledig gevaccineerde kinderen die in nauw contact kwamen met een geval van mazelen. In de vorige versie van de richtlijn werd aanbevolen zowel de niet-gevaccineerde als de onvolledig gevaccineerde (volgens leeftijd) kinderen te weren gedurende 21 dagen na het laatste geval van mazelen. Omwille van de grote impact op het leven van kinderen, werd het weringsadvies verlaten voor kinderen die wel al 1 gedocumenteerde vaccinatie kregen. Er wordt enkel nog wering aanbevolen voor de niet-gevaccineerde kinderen. De richtlijn, draaiboek en flowchart zijn aangepast. 

5de kinderziekte 

Parvovirus B19, de verwekker van de 5de kinderziekte of erythema infectiosum, komt wereldwijd epidemisch voor. Epidemieën komen om de 3 tot 5 jaar terug, vooral in de winter en in het voorjaar. In 2024 zien we in verschillende Europese landen opnieuw een epidemie. Vermoedelijk is de coronapandemie de oorzaak van een verminderde immuniteit bij de bevolking waardoor deze epidemie uitgebreider is dan gewoonlijk. 

Parvovirus B19 moet niet aan het CLB gemeld worden. Als het CLB wel een melding krijgt van een infectie dan zijn er geen maatregelen te nemen. Wel is aangeraden om de school te vragen de arbeidsgeneeskundige dienst te verwittigen met als focus het beleid rond zwangere personeelsleden.   

Omdat er de voorbije maanden meer meldingen waren van de 5de kinderziekte en dit gepaard ging met een toenemend aantal vragen en bezorgdheden is er een richtlijn over parvovirus B19 opgenomen in het draaiboek infectieziekten. In de richtlijn kun je de rationale van het beleid terugvinden, dit is tot stand gekomen in samenspraak met de dienst infectieziektebestrijding van het  Departement Zorg. 

Graag willen we hierop aansluitend herhalen dat het CLB en niet de school bepaalt welke maatregelen genomen moeten worden in geval van een infectieziekte, zo nodig in overleg met de dienst Infectieziektebestrijding van Departement Zorg. Als blijkt dat scholen op eigen initiatief en zonder voorafgaand overleg maatregelen nemen is het aangewezen hierover in gesprek te gaan.  

Lijst meldingsplichtige infectieziekten 

Omdat de epidemiologische context en urgenties van infectieziekten voortdurend verandert werd de lijst met infectieziekten die gemeld dienen te worden aan de dienst infectieziektebestrijding van het  Departement Zorg opnieuw aangepast.  

In de nieuwe lijst zijn vijf ziekten toegevoegd, namelijk MPox, tekenencefalitis, congenitaal rubellasyndroom en acute en ernstige respiratoire infecties in een epidemiologische context van opkomende virussen. 

Vier infectieziekten werden verwijderd, namelijk gonorree, syfillis, SARS en MERS. De laatste twee zijn verwijderd omdat ze vallen onder de nieuw toegevoegde ‘Acute en ernstige respiratoire infecties in een epidemiologische context van opkomende virussen’. 

De gevalsdefinities van de infectieziekten dengue, zika, chikungunya en humane infectie met dierlijk influenza werden aangepast. 

Alle informatie kun je hier nalezen. 

Een aanpassing van het draaiboek infectieziekten voor CLB is niet nodig, het betreft geen infectieziekten met risico op verspreiding in de schoolcontext. Gezien de internationaal verhoogde aandacht voor Mpox zijn wel maatregelen beschreven voor het geval er een melding is van een leerling met Mpox op school. Je vindt het document in bijlage

Ben je coördinator infectieziekten binnen je CLB? Deel zeker deze informatie met je CLB-collega's. 

Met vriendelijke groeten, 

Heidi Castryck