Wat? 

Het eetgedrag van kleuters is een vaak voorkomende opvoedingsvraag. Als verpleegkundige merk je tijdens het kleuterconsult met ouders signalen op die kunnen wijzen op een haperend eetgedrag.  

Dankzij dit vormingsmoment leer je de actuele inzichten kennen over het normale en haperende ontwikkeling van eetgedrag bij kleuters. Zo kan je zorgen en problemen die horen bij de normale ontwikkeling normaliseren. Je leert hoe ouders de eetvaardigheden van hun kleuter kunnen versterken en hoe jij ouders hierbij in hun kracht kan zetten. Je leert zorgwekkende signalen te capteren. 

Bijkomend leer je signalen en bezorgdheden te plaatsen binnen een ruimer kader waar gezonde leefstijl voorop staat. Een gezonde leefstijl bestaat namelijk uit meer dan enkel en alleen gezond eten en bewegen. Het bestaat uit de volgende groeithema’s: Afwisselend eten met bijhorende eetcompetenties, Leuk bewegen, Lief zijn voor jezelf en je lichaam, Emoties hanteren en Slapen , ook wel ‘A.L.L.E.S’ genaamd.  

Tijdens het kleuterconsult weeg en meet je de kleuter in aanwezigheid van een ouder en beoordeel je de meetwaarden. Ouders hebben hier vaak vragen rond. Waarop kan je letten om sensitief en niet-stigmatiserend te communiceren? Hoe kan je een steunende omgeving creëren tijdens dit gesprek? Dankzij deze vorming krijg je inzicht in aandachtspunten en krijg je tips om met ouders hierover in gesprek te gaan. 

An Vandeputte, coördinator Eetexpert, geeft uitleg en antwoorden op jullie vragen.  

Voor wie?  

Verpleegkundigen die het kleuterconsult aanbieden via CLB en andere professionals die ouders ondersteunen omtrent het eetgedrag van hun kleuter.  

Waar en wanneer? 

Vrijdag 21/2/2025 van 9u30 tot 12u00 online 

Hoe inschrijven? 

Inschrijven kan online vanaf 1 september via de knop 'inschrijven' op deze vormingspagina.

Vragen? 

Fabienne en Ann helpen je graag verder. 

 

Share this