De actualisatie van het Draaiboek Infectieziekten is afgerond. In deze nieuwsbrief vind je meer informatie over de laatste 8 richtlijnen die werden geactualiseerd. Het Draaiboek is geen statisch instrument. Ook aanvullingen en wijzigingen in de richtlijnen die voorheen al gepubliceerd waren, kan je in deze nieuwsbrief vinden.
Ook de laatste 8 richtlijnen zijn intussen geactualiseerd:
In de rubriek Veelgestelde vragen vind je onder andere FAQ’s over infectieziekten.
Regelgeving
Het draaiboek bestaat uit verschillende hoofdstukken. Naast de richtlijnen, met bijhorende brieven en flowcharts, maken ook hygiënemaatregelen en regelgeving deel uit van het draaiboek. Het hoofdstuk over hygiënemaatregelen was bij de vorige publicatie al toegevoegd. In deze finale versie is nu ook het hoofdstuk over regelgeving opgenomen. Het overzicht van de te melden infectieziekten door de school aan het CLB is hier ook aangepast conform het document ‘Maatregelen te nemen door de school in het kader van het voorkomen van besmettelijke ziekten’.
Flowcharts
Per infectieziekten is een flowchart voorzien die in één oogopslag de te nemen maatregelen visualiseert. Alle flowcharts zijn nu aangevuld met een beknopte informatie rond de wering van de index (STAP 3 in de richtlijnen). Indien de richtlijn nog bijkomende toelichting over de wering bevat, dan wordt dit in de flowchart aangegeven.
Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EPBW)
Na overleg met Co-Prev, de overkoepelende organisatie van externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, is de tekst over het informeren van de EPBW (STAP 5) aangepast.
Voor een aantal infectieziekten vraagt EPBW steeds geïnformeerd te worden, voor andere enkel bij een uitbraak en voor nog andere vraagt de EPBW niet om standaard geïnformeerd te worden. Dit werd in de richtlijnen aangepast.
Altijd melden
mazelen, bof, rubella, varicella, tuberculose, polio, hepatitis A, meningokokkenziekte, S. pyogenes invasieve infectie
In de aanpak van hoofdluizen biedt de VWVJ nu ook een eigen folder voor de nat-kam -methode. Dit is een aanpassing van de bestaande handleiding van Klasse die 5 pagina’s telt en waarin nog veel nadruk werd gelegd op het systematisch wassen van kleding, knuffels en beddengoed (wat niet meer wordt aanbevolen). Het document kan op 1 A4 worden afgeprint (of digitaal worden verspreid). Je vindt het document hier.
Ben je coördinator infectieziekten binnen je CLB? Bespreek zeker deze informatie met je CLB-collega's.
Heb je een binnenkort een nieuw e-mailadres? Ben je niet langer directie van een CLB? Is ondertussen iemand anders coördinator geworden van de betreffende Standaard of methodiek in je CLB? Laat het ons weten via info@vwvj.be. Zo zorgen we er samen voor dat de nieuwsbrief toekomt waar hij moet zijn.