Zwangeren en andere volwassenen kunnen zich vanaf 1 juli 2014 gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. De Vlaamse overheid wil met de maatregel het stijgend aantal gevallen van de ziekte terugdringen.
In 2013 werden in Vlaanderen 650 gevallen van kinkhoest gemeld. In 2011 waren dat nog maar 143 gevallen. De ziekte is dus duidelijk aan een opmars bezig, en dat houdt vooral een risico in voor jonge baby's. Zij krijgen hun eerste vaccinatie als ze acht weken zijn, en zijn pas goed beschermd een paar weken na de derde dosis die normaal aanbevolen is op zestien weken. Vandaar het belang dat de naaste omgeving van de baby's zich laat inenten.
Kinkhoestvaccinatie wordt aangeraden tussen week 24 en 32 van de zwangerschap. Dat gebeurt met een combinatievaccin dat ook beschermt tegen difterie en tetanus. Zo worden extra antistoffen aangemaakt die via de navelstreng aan de baby worden doorgegeven, vooral vanaf week 30 van de zwangerschap. Bij vaccinatie vóór de zwangerschap gaan er minder antistoffen naar de baby. Kinkhoestvaccinatie wordt daarom aangeraden tijdens elke zwangerschap, ook als je als volwassene al eerder een kinkhoestvaccin kreeg.
Volwassenen met kinkhoest hebben vaak enkel last van een aanslepende hoest. Bij aanslepende hoest wordt niet altijd aan kinkhoest gedacht. Maar volwassenen kunnen wel baby’s besmetten. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat alle gezinsleden (ook grootouders) en personen die voor baby’s zorgen, goed gevaccineerd zijn. Hiervoor wordt een eenmalige herhalingsinenting voor volwassenen aangeraden. Kijk ook na of de andere kinderen in huis volledig gevaccineerd zijn.
Bron: Zorg en Gezondheid