Het Nederlandse ADHD Research Centrum onderzoekt de relatie tussen voeding en gedragsstoornissen (vnl. ADHD) bij kinderen.

Hoe deze relatie in de praktijk door hen wordt onderzocht en wat hiermee verder kan gedaan worden, lees je beknopt in de folder.

De resultaten van hun onderzoeken zijn opmerkelijk en de aandacht waard:

  • Een verkennend onderzoek bij 40 kinderen werd afgerond in januari 2002 en gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (2002) (voor de tekst: zie proefschrift).
  • Een gerandomiseerd en gecontroleerd onderzoek bij 27 kinderen werd afgerond in juli 2006 en gepubliceerd in European Child and Adolescent Psychiatry (2008) (voor de tekst: zie proefschrift).
  • In 2008 startte een grootschaliger onderzoek (de INCA-studie): eveneens een gerandomiseerd en gecontroleerd en bovendien cross-over onderzoek bij 100 kinderen. De resultaten zijn gepubliceerd in de Lancet van februari 2011.

Alle onderzoeken wijzen op een verband tussen voeding en gedrag bij een groot deel (minstens 60%) van de onderzochte kinderen met ADHD.

  • Bij 2 op 3 kinderen met ADHD treedt er een uitgesproken verbetering op van de symptomen van ADHD onder een 'Restricted Elimination Diet'
  • Ook de symptomen van oppositioneel opstandig gedrag die bij 1 op de 2 kinderen met ADHD zijn vastgesteld, verbeteren duidelijk met het dieet

Tijdens de eerste RCT bij 27 kinderen met ADHD is ook navraag gedaan naar het voorkomen van lichamelijke klachten en slaapstoornissen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in de European Journal of Pediatrics (2010).

Hieruit blijkt dat de dieetinterventie bij kinderen met ADHD ook het aantal lichamelijke klachten (vnl. hoofdpijn, buikpijn; ongewone dorst of ongewoon zweten) en slaapproblemen significant kan laten dalen.

Op 10 oktober 2011 is dr. L. Pelsser aan de Radboud Universiteit Nijmegen gepromoveerd in de medische wetenschappen, op het proefschrift ADHD, a Food-Induced Hypersensitivity Syndrome: in Quest of a Cause. Lees het  volledige proefschrift.

(adhdenvoeding.nl)