Chronische diarree: het belang van de anamnese.
P. Scholten, M.E. van Leerdam, E.J. Kuipers
Ned. Tijd. Gen., Feb 2006, pp. 405-408
Samenvatting
In dit artikel wordt stilgestaan bij vier casussen van chronische diarree. Deze casuïstiek belicht het belang van een goede anamnese met aandacht voor het voedingspatroon.
In elke casus bleek het te gaan over erg frequente dunne ontlasting (overdag) zonder bloed of slijm, soms gepaard met krampen. Verdere anamnese bracht overmatig gebruik van bepaalde voedingsbestanddelen aan het licht (koffie, cola, suikers en/of sucrosevervangende zoetstoffen). Bij weglaten van deze bestanddelen uit de voeding bleven ook de klachten spoedig achterwege (binnen enkele weken).
Koffie en cafeïnehoudende dranken kunnen inderdaad de motiliteit en de nettosecretie in het darmkanaal bevorderen en zo diarree veroorzaken.
Suikers en suikervervangende zoetstoffen kunnen leiden tot osmotische diarree.
Bij klachten van diarree is het dus aangewezen om te peilen naar (overmatig) gebruik van volgende voedingsstoffen:
- Koffie/cafeïne -> in koffie en cafeïnehoudende dranken
- Suiker -> als zoetstof in dranken (bv. frisdrank) en voedingsmiddelen
- Sorbitol -> in medicatie (!), in voedingsmiddelen
- Xylitol -> in kauwgom, snoepgoed
- Fructose -> in vruchtensappen
Bespreking
In geval van diarree lijkt een bevraging van het voedingspatroon zeker zinvol. Een goede bevraging leidt soms tot het voorkomen van ingrijpende en/of onnodige onderzoeken.
En wat te denken als aanvulling bij een bevraging omtrent buikpijnklachten (met of zonder diarree)? Ook het proberen waard?
VWVJ-bespreking februari 2007