Age at the introduction of solid foods during the first year and allergic sensitization at age 5 years.
Nwaru BI, Erkkola M, Ahonen S, Kaila M, Haapala AM, Kronberg-Kippilä C, Salmelin R, Veijola R, Ilonen J, Simell O, Knip M, Virtanen SM.
Pediatrics. 2010 Jan;125(1):50-9. doi: 10.1542/peds.2009-0813. Epub 2009 Dec 7.
PMID: 19969611
Een Finse onderzoeksgroep (Nwaru B et al.) onderzocht bij 994 kinderen de relatie tussen het tijdstip van introduceren van vast voedsel bij de zuigeling en de allergische sensitisatie op 5-jarige leeftijd. In hun studie blijken de kinderen met een latere introductie van bepaalde vaste voedingsmiddelen een hoger risico te hebben op allergische sensitisatie op 5 jaar. Deze associatie bleef overeind onafgezien het al dan niet aanwezig zijn allergische rinitis of astma bij de ouders.
Het volledige artikel hierover is na te lezen via Pediatrics.