Door de epidemie van parvovirus B19, gebeurde er een aanvulling van het draaiboek infectieziekten met parvovirus B19.
5de kinderziekte
Parvovirus B19, de verwekker van de 5de kinderziekte of erythema infectiosum, komt wereldwijd epidemisch voor. Epidemieƫn komen om de 3 tot 5 jaar terug, vooral in de winter en in het voorjaar. In 2024 zien we in verschillende Europese landen opnieuw een epidemie. Vermoedelijk is de coronapandemie de oorzaak van een verminderde immuniteit bij de bevolking waardoor deze epidemie uitgebreider is dan gewoonlijk.
Parvovirus B19 moet niet aan het CLB gemeld worden. Als het CLB wel een melding krijgt van een infectie dan zijn er geen maatregelen te nemen. Wel is aangeraden om de school te vragen de arbeidsgeneeskundige dienst te verwittigen met als focus het beleid rond zwangere personeelsleden.
Omdat er de voorbije maanden meer meldingen waren van de 5de kinderziekte en dit gepaard ging met een toenemend aantal vragen en bezorgdheden is er een richtlijn over parvovirus B19 opgenomen in het draaiboek infectieziekten. In de richtlijn kun je de rationale van het beleid terugvinden, dit is tot stand gekomen in samenspraak met de dienst infectieziektebestrijding van het Departement Zorg.
Graag willen we hierop aansluitend herhalen dat het CLB en niet de school bepaalt welke maatregelen genomen moeten worden in geval van een infectieziekte, zo nodig in overleg met de dienst Infectieziektebestrijding van Departement Zorg. Als blijkt dat scholen op eigen initiatief en zonder voorafgaand overleg maatregelen nemen is het aangewezen hierover in gesprek te gaan.
Je kan de nieuwe richtlijn voor het parvovirus B19 en de aangepast richtlijn infectieziekten onderstaand vinden: