Beste CLB-directie, 
Beste coördinator GLCE, 
Beste VWVJ-lid, 

Vorig najaar evalueerden we samen met Eetexpert de screeningsvraag rond eetstoornissen binnen ‘Gezond Leven? Check het even!’. We keken specifiek naar de stelling: ‘Ik eet soms in het geheim omdat ik me schaam als anderen me zien eten.’ Deze formulering werd sinds september 2022 gebruikt omdat veel leerlingen (35%) de eerdere versie van de stelling, ‘Ik eet soms in het geheim’, positief beantwoordden. Gebruikers gaven aan dat deze positieve antwoorden meestal niet zorgwekkend waren, bijvoorbeeld wanneer jongeren stiekem een snoepje eten zonder dat hun ouders het weten.

Sinds de aanpassing beantwoordde in het schooljaar 2022-2023 slechts 10% van de leerlingen deze stelling positief, wat een forse daling is ten opzichte van de resultaten van de oude stelling.

Op advies van Eetexpert en na consultatie van Prof. Laurence Claes, die gespecialiseerd is in vragenlijsten over eetstoornissen, hebben we besloten om de oude stelling ‘Ik eet soms in het geheim’ opnieuw op te nemen in de GLCE-vragenlijst.

Deze stelling is onderdeel van een screeningsvraag voor eetstoornissen. Het doel van een screening is om geen enkele leerling met mogelijke eetstoornissen te missen, daarom zijn vals positieve antwoorden te verwachten. Voor leerlingen die op deze screeningsvraag een uitroepteken krijgen, wordt aanbevolen om de antwoorden verder te bespreken tijdens het systematisch contactmoment. Dit gesprek biedt ook mogelijkheden om op een manier te werken die de gezondheid bevordert.

Heb je vragen of opmerkingen hierover? Laat het ons dan graag weten via helpdeskglce@vwvj.be 

Met vriendelijke groeten,

Noëmi Hagemann,

Wetenschappelijk medewerker VWVJ 

Share this