Deze nieuwsbrief gaat over aanpassingen aan de toestemmingsformulieren voor vaccinatie door CLB en ander communicatiemateriaal voor vaccinaties. Ook is er een oproep om prioritair de MBR vaccinaties in te plannen volgend schooljaar en kun je meer informatie vinden over het staand order voor vaccineren.
Vertalingen van vaccinatiefolders zijn niet up-to-date
De voorbije jaren is de vaccinatiefolder van Departement Zorg enkele keren geactualiseerd. Dit gebeurde telkens enkel voor de Nederlandstalige versie en betekent dat er geen geactualiseerde vertalingen beschikbaar zijn. De VWVJ heeft tot nu toe zo veel als mogelijk vertaalde, maar dus niet-geactualiseerde, versies op de website laten staan.
Momenteel werkt Departement Zorg aan een nieuwe versie van de folder. Ze voorzien hiervan ook enkele vertalingen. Het is echter nog niet duidelijk over welke talen het gaat en wanneer ze beschikbaar zullen zijn. We houden jullie op de hoogte van zodra er meer nieuws is.
We merken dat dankzij de verbeterde vertaalapps, waarvan anderstaligen vaak gebruik maken, de vraag naar vertalingen sterk is afgenomen. Daarom hebben we besloten de huidige niet geactualiseerde vertaalde versies die nu nog op onze website staan, binnenkort te verwijderen van de website.
De zin in de voetnoot ‘Indien het CLB inschat dat de minderjarige leerling bekwaam is, kan hij/zij ook zelf toestemming geven voor vaccinatie’ blijft enkel behouden voor het toestemmingsformulier voor dTpa in het derde jaar SO (Boostrix) en is om verwarring te voorkomen voor de andere leeftijdsgroepen verwijderd.
Omdat het MBR vaccin een levend vaccin is, wordt deze best niet toegediend 4 weken voor of 4 weken na een ander levend vaccin. Andere levende vaccins zijn bijvoorbeeld vaccinatie tegen gele koorts of varicella. Tot nu werd dit in de toestemmingsbrief bevraagd, maar in de praktijk worden de toestemmingsformulieren vaak al in september ingevuld door ouders en gaat de MBR vaccinatie pas door in de loop van het schooljaar. Om hieraan tegemoet is de formulering aangepast en worden de ouders in de toestemmingsbrief voortaan geïnformeerd en nog niet bevraagd.
Daarnaast bevelen we dan ook aan om volgende boodschap aan de ouders te bezorgen (via de school) wanneer een concrete datum voor MBR vaccinatie is afgesproken: “Voorzie je 4 weken vóór of na [de datum waarop het CLB naar de school komt voor de MBR vaccinatie] nog een andere vaccinatie voor je kind? Contacteer dan het CLB [tel/mail: …]. Zo kijken we na of de andere vaccinatie een tegenaanwijzing is voor de mazelen-bof-rubella vaccinatie.”
Vaccinatie Mazelen-bof-rubella
De toename van het aantal mazelengevallen, dat eind 2023 is begonnen, zet zich door. Van begin 2024 tot 30 april werden in heel België 128 gevallen van mazelen geregistreerd via de verplichte melding, waaronder 84 bevestigde gevallen (=positief laboratoriumonderzoek), 22 waarschijnlijke gevallen (=klinische gevallen gelinkt aan een bevestigd geval) en 22 mogelijke gevallen (=klinische gevallen). Daarom wordt opgeroepen om volgend schooljaar prioritair de MBR vaccinaties van het 4de leerjaar uit te voeren. Plan dus zoveel mogelijk de MBR vaccinaties in het begin van het nieuwe schooljaar.
Muco is geen contra-indicatie voor vaccinatie op school.
Vanuit het mucoteam van het UZ Leuven kregen we de feedback dat af en toe ouders melden dat het CLB hun kind met mucoviscidose niet wil vaccineren op school en hen doorverwijst naar het ziekenhuis. Aangezien mucoviscidose geen contra-indicatie is, zijn we op zoek naar een verklaring hiervoor. Mogelijks duiden deze ouders aan dat hun kind een verminderde afweer heeft, wat niet klopt. Deze kinderen hebben een normale afweer, maar zijn wel vatbaarder voor bepaalde infecties door de taaie slijmen. Daarom de oproep om steeds telefonisch contact op te nemen met ouders wanneer zij een contra-indicatie aankruisen op het toestemmingsformulier. Dit geldt voor alle mogelijk contra-indicaties. In veel gevallen berust dit op een misverstand en kan het kind wel veilig op school gevaccineerd worden. Een overzicht van contra-indicaties vind je in de Standaard in hoofdstuk 4. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad over de Vaccinatie van immuungecompromitteerde en chronisch zieke kinderen en volwassenen kan hierbij ook helpend zijn.
Staand order verpleegkundigen
Op 8 maart 2024 verscheen het KB over technisch verpleegkundige handelingen. Het toedienen van een vaccin is niet langer een B2-handeling, maar is nu een B1-handeling. Dit betekent dat er vanaf nu geen staand order meer nodig is voor verpleegkundigen om zelfstandig te kunnen vaccineren. Voor een B1-handeling blijft het wel noodzakelijk dat het CLB over een procedure beschikt. De documenten op onze website zullen tijdens de zomervakantie aangepast worden.
Campagne vaccinatieweek 2024
De Europese vaccinatieweek liep van 22 tot 26 april. Het thema dit jaar is “Vaccineren? Jij weet waarom.” Onder die slogan start een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. De Europese vaccinatieweek was het startschot van deze campagne. Video’s van experten en getuigen, podcasts, een sociale mediacampagne en de website www.laatjevaccineren.be zullen mensen antwoorden bieden op vragen die ze kunnen hebben over vaccinatie en de vele redenen aanhalen waarom je jezelf en je kinderen zou laten vaccineren.
Ben je coördinator vaccinatie binnen je CLB? Deel zeker deze informatie met je collega's.
Met vriendelijke groeten,
Heidi Castryck
Jouw voordelen als lid van VWVJ+?
Verneem hen hier.
Snel kennis maken met de extra's op de site als lid van VWVJ+ ?
Dit kan via de rubriek VWVJ+.
Kloppen je gegevens nog?
Heb je een binnenkort een nieuw e-mailadres? Ben je niet langer directie van een CLB? Is ondertussen iemand anders coördinator geworden van de betreffende Standaard of methodiek in je CLB? Laat het ons weten via info@vwvj.be. Zo zorgen we er samen voor dat de nieuwsbrief toekomt waar hij moet zijn.